Modernizace dálnice D1 na Vysočině vstupuje do další fáze. Od soboty začnou dělníci opravovat nový devítikilometrový úsek mezi exity 81 Koberovice a 90 Humpolec. Řidiči tak v dopravním omezení pojedou téměř 23 kilometrů v kuse – od Koberovic až do Větrného Jeníkova. V současnosti jsou opravovány úseky mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, Velkým Beranovem a Měřínem a u Velkého Meziříčí, konkrétně v úsecích před mostem a za mostem Vysočina.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se ale chce vyhnout případnému kolapsu, proto nechá volný zhruba jeden kilometr kolem exitu 90 u Humpolce. Ten je totiž pro dopravu v místě klíčový.

Zakázku za 1,097 miliardy korun bez daně bude stavební firma Eurovia CS provádět do listopadu 2021, sdělil mluvčí ŘSD Jan Studecký. V sobotu a v neděli budou dělníci mezi Koberovicemi a Humpolcem instalovat dopravní značení. „Následovat budou v letošním roce přípravné práce a provizorní rozšíření pravého jízdního pásu, směr Brno,“ uvedl mluvčí.

Součástí rekonstrukce tohoto dálničního úseku je i přestavba dvou dálničních nadjezdů, které jsou na 83,8 kilometru a na 88,4 kilometru. Opravy se budou týkat také mimoúrovňových křižovatek. „Dálniční úsek bude rozšířen a stávající asfaltový povrch bude nahrazen novým cementobetonovým,“ doplnil. Práce se budou týkat i inženýrských sítí a odvodnění dálnice.

Otevření mostu Vysočina

Pondělní ráno by ale mělo být o něco klidnější – silničáři totiž po sedmdesáti dnech oprav otevřou pravou polovinu mostu Vysočina. Tato část mostu by měla být plně průjezdná někdy od noci z neděle na pondělí.

Díky modernizaci je opravená polovina širší, než byla původně. To umožní, aby řidiči jezdili v režimu 2+2 a nikoli tedy ve dvou pruzích jedním směrem a jedním druhým. Ředitelství silnic a dálnic podle mluvčího Jana Rýdla očekává, že otevřením opravené poloviny mostu se situace na dálnici D1 u Velkého Meziříčí zlepší.

Na konci září začnou dělníci pracovat na předpolích na druhé polovině ve směru z Brna do Prahy.

Na dálnici D1 je opraveno 90 kilometrů. Na dalších 61 kilometrech stavbaři pracují. Na poslední desetikilometrový úsek mezi exity 168 Devět křížů a 178 Ostrovačice nyní ŘSD vybírá dodavatele.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments