Celkem 37 jednotek typu RegioPanter dodá Škoda Transportation do Jihomoravského kraje, a to do prosince 2022. Celková hodnota zakázky činí 6,5 mld. Kč, financování z většiny zajistí dotace z operačního programu doprava. Dopravcům je chce pronajímat.

Nové Pantery jsou přednostně určeny pro linky S2 Křenovice – Brno – Březová nad Svitavou a S3 Vlkov u Tišnova – Brno – Břeclav, tedy na páteřních linkách v Brněnské aglomeraci. V případě elektrifikace dalších tratí se očekává nasazení i na nich.

Jednotky Škoda dodá ve dvou variantách. 31 čtyřvozových s kapacitou 333 sedadel a 6 dvouvozových, které pojmou 146 sedících cestujících. Výrobce dodá vozidla ve variantě pouze s druhou třídou.

Samozřejmostí jsou multifunkční oddíly pro přepravu většího množství jízdních kol, invalidních vozíků, kočárků a objemných zavazadel, bezbariérové toalety a klimatizace. Široké vstupní dveře umožní rychlou výměnu cestujících. Dále budou vlaky vybaveny USB porty, Wi-Fi, kamerovým systémem, ETCS a také systémem pro sčítání cestujících.

Již nyní je v Jihomoravském kraji v provozu 7 jednotek RegioPanter. V příměstské dopravě však stále převládají soupravy s vozy Bdmtee.

“Brzy bude v ČR v provozu již více než sto těchto moderních jednotek. Navíc v příštím roce vyjedou do provozu také na Slovensku a v roce 2022 také v Lotyšsku. Nová generace z řady RegioPanterů zatraktivní železniční dopravu na území Jihomoravského kraje. Součástí zakázky je i možnost dodatečného zvýšení kapacity vložením dalších vozů a zároveň možnost poskytování full servisu po dobu 30 let jejich provozu,” říká Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments