KARLOVY VARY | Na své obnovení provozu si malebná lokálka na Karlovarsku musela počkat dlouhých šestnáct let. Právě v roce 1997 zde byla osobní doprava zcela zrušena, a o něco později i celá nákladní doprava. Správce kolejí provedl kompletní sanaci a obnovu kolejového svršku. Trať bude zatím využívat slavkovský výrobce železničních nákladních vozů. Slavkovská radnice chce ale obnovit celoroční osobní dopravu.

Když jsme vás informovali v minulém roce o obnovení železniční nákladní dopravy na vlečce Karlovarských minerálních vod do Kyselky, trať z Krásného Jezu do Horního Slavkova je v karlovarském regionu již druhou obnovenou tratí během jednoho roku. Částečně je tak zažehnáno v minulosti hojně podporované rušení lokálek v celém Česku. Regiony, Správce kolejí i stát, nakonec svá strategická rozhodnutí přehodnocují.

Na celém 6,5 km dlouhém úseku došlo k již zmíněné kompletní výměně kolejového svršku, dále prošlo opravou i několik mostků a propustků. Velké opravy si vyžádala také sanace skalních zářezů kolem tratě. Slavnostní obnovení provozu proběhlo dnes, v dopoledních hodinách na zastávce Horní Slavkov – Kounice. Tato zastávka se ovšem dříve jmenovala Ležnice. Při této příležitosti zde bude pendlovat historický motorový vlak do Krásného Jezu a zpět. Poslední jízda bude až do stanice Karlovy Vary.

Poslední vlak na tuto trať vyjel v polovině roku 1997, stejně jako v následujícím návazném úseku do Lokte. Horní Slavkov včetně místních firem potom zůstal odkázán pouze na silniční dopravu, a to včetně místního výrobce železničních vagonů.

{snippet 106}

Správce kolejí podmiňoval vlastní obnovu a opravy na zmíněné trati v jejím využívání okolními subjekty. Řada firem je totiž do této lokálky napojena vlečkou. Velkou snahu na obnově provozu bude mít zmíněná firma na výrobu železničních nákladních vozů, využívat trať chtějí ale i další subjekty v okolí. V takovém případě bude možné využívat i nákladové vagonovací rampy a prostory k tomu určené.

Mimo nákladní dopravy chce obnovu osobní dopravy zavést radnice ve Slavkově. Karlovarský kraj zde pro celé prázdninové období objednal osobní dopravu. Ta začne platit od 5.července do 1.září 2013 o sobotách, nedělích a svátcích. Po obnovení osobní dopravy volají také zmíněné obce. Nastal tedy celkem nečekaný zvrat, kdy dříve podporované myšlenky v masivním rušení osobní dopravy a fyzicky i celých tratí, dostalo ve výsledku zcela jiný směr.{qrcodegenerator}http://magazin.magzine.cz/index.php/magaziny/doprava/1620-do-horniho-slavkova-vlakem-kraj-zde-zatim-objednal-prazdninovou-dopravu-{/qrcodegenerator}

Přes Horní Slavkov vedla železniční trať od roku 1901, kdy rakouská Státní dráha prodloužila lokálku Nové Sedlo u Lokte – Loket až do Krásného Jezu. Propojila tak chebsko-karlovarskou trať s dráhou Mariánské Lázně – Karlovy Vary. Po roce 1997 ale opět jezdily vlaky pouze po starším úseku do Lokte, zbytek trati osiřel.

{snippet 101}

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments