Globální nedostatek čipů, který letos narušil výrobu u většiny automobilek, zřejmě bude pokračovat také v příštím roce. Předpověděl to podle agentury AP Carlos Tavares, šéf nadnárodní automobilové skupiny Stellantis.

Problémy s dodávkami čipů vedly k nedostatku nových automobilů, což tlačí vzhůru ceny nových i ojetých vozů. Ve Spojených státech v červnu průměrná cena nového vozidla podle výzkumné společnosti Kelley Blue Book překročila 42 tisíc dolarů, tedy 914 tisíc korun, a dostala se tak na nový rekord, píše AP.

Tavares uvedl, že Stellantis pracuje na tom, aby si zajistil čipy od několika dodavatelů, a dokonce upravuje design vozů tak, aby při jejich výrobě mohl používat čipy, které jsou dostupnější. Upozornil rovněž, že problémy v dodavatelském řetězci tlačí jeho podnik k tomu, aby si klíčové součástky vyráběl sám a nemusel se spoléhat na dodavatele.

Stellantis je čtvrtým největším výrobcem automobilů na světě. Firma vznikla v lednu spojením americko-italského výrobce Fiat Chrysler a francouzské společnosti PSA.

Automobilka Volvo Cars přejde do roku 2030 na pouze elektrické vozy

Škoda Auto prožívá nejtěžší chvíle od spojení s koncernem Volkswagen. Omezuje počty směn

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments