BERLÍN – Výrobce kolejových vozidel Škoda Transportation, dodá v následujících pěti letech vlaky pro dopravce National Express Rail v celkové hodnotě 11 miliard korun. Jedná se o elektrické jednotky Regio Panter, které se budou lišit jen uspořádáním interiéru, v České republice jezdí na Pardubicku, Českobudějovicku a Brněnsku.

Škoda přitom v Německu uspěla již podruhé, kdy v prvním případě začne dodávat vlaky systému „push-pull“ pro oblasti Mnichova a Stuttgartu. Více v článku: České lokomotivy z Plzně zakoupí Bavorská BEG. Budou tahat regionální vlaky

Německé kontrakty v hodnotě 35 miliard korun

Že se nejedná o zanedbatelný byznys, dokazuje i účast Škody na řadě soutěží o dodávky kolejových vozidel napříč celou Evropou. Úspěšná je na východě s dodávkami trolejbusů a tramvají. V Turecku naopak získala kontrakt na outsourcing celého depa tramvají i s údržbou. Německý trh je pro výrobce z Plzně zajímavý především v oblastech železničních vozidel, doposud dominantní oblast domácí firmy Siemens, která „vpád“ konkurenta nejspíš v takovém měřítku nečekala.

Škoda Transportation tak začne dodávat příměstské vlaky pro oblast kolem Norimberka, kde National Express Rail získal kontrakt na zajištění městských a příměstských vlaků kategorie S-Bahn. Plzeňská Škoda se navíc může zúčastnit i soutěže o zajišťování kompletního servisu těchto vlaků. Nationa Express Rail se chce ucházet i o zajištění dopravy v České republice, kdy Ministerstvo dopravy pod dotační deštník začne v polovině roku vybírat dopravce pro vlky mezi Prahou a Děčínem.

{snippet 100}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments