Po několika letech se do Harrachova vrátí přímé železniční spojení s Prahou. Ačkoliv se jedná o víkendové spoje, Liberecký kraj míří především na podporu turistiky, ta je právě rok od roku vyšší. Proto došlo k rozhodnutí, že dva páry víkendových rychlíků z Prahy do Tanvaldu, začnou nově zajíždět po historické zubačce až do cílové stanice Harrachov.

Kraj už na tento záměr vyčlenil i finanční prostředky. Roční víkendové prodloužení těchto spojů, vyjde krajskou pokladnu na 1,5 milionů korun. České dráhy tak musejí předisponovat vozidlový park. Motorové vozy řady 854.2 proto odcházejí z jihu Moravy do Prahy, aby se kompletní vozba harrachovských rychlíků mohla uskutečnit.

Podle vyjádření Českých drah, je motorový vůz této řady jeden z mála, který na ozubnicové historické trati z Tanvaldu do Harrachova může jezdit.

V současné době provoz všech rychlíků mezi Prahou a Tanvaldem objednává a platí Ministerstvo dopravy, prodloužení spoje si musí doplatit právě Liberecký kraj. Oba víkendové spoje budou z Prahy odjíždět v časové ose v 7:25 vlak R1148, a ve 13:25 spoj R1144. Na cestu zpět se první ranní obrat R1145 vydá v 11:06, a druhý R1151 v 17:06.

Cesta z Prahy do Tanvaldu vyjde nově v přímém spojení na 3 hodiny a 15 minut, naopak zpáteční cesta díky silnému provozu na trati, bude o 17 minut delší.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments