Národní dopravce České dráhy od prosince zdraží jízdné pro vnitrostátní a mezinárodní vlaky. Poslední zdražení proběhlo naposledy v roce 2011. Dopravce zdražení obhajuje inflací. Chce tak dorovnat ceny jízdenek o roční inflaci mimo rozdíl z roku 2011 a 2012. Dopravci se také rok od roku zvyšují vstupy na provoz. České dráhy kompletní cení zveřejní během listopadu.

Platnost nových cen o dvě procenta začne platit od 15. prosince, kdy také začínají platit nové jízdní řády pro rok 2014. Zdražení se dotkne ale i firemních zákaznických produktů karet IN25 nebo IN50. Pokud cestující bude nakupovat jízdenky s kartou IN50, dosáhne nově od prosince na slevu 50 procent, nyní je to 25 procent. Karty IN25 a IN50 využívají u drah nejvíce studenti a lidé dojíždějící do zaměstnání.

Pořízení věrnostních slevových karet podraží také, tedy pro studenty i seniory. Karty IN25 jsou platné po dobu tří let. Tato karta bude od 15. prosince stát 490 korun z původních 330 korun. Věrnostní karta IN50 na jeden rok a karta IN-senior vyjde nově na 1490 korun. Původně byla roční pořizovací cena těchto dvou produktů s platností jednoho roku za 1330 korun.

Nové ceny obdrží i přeprava kol a psů. Dopravce bude nově nabízet kartu IN100 i pro druhou třídu. Nabídka pořizování karet IN100 pro druhou třídu bude dle vyjádření dopravce mnohem výhodnější, než pro první vozovou třídu. Rozdíl v ceně zatím dopravce neuvedl. Pokud ale uvádí výhodné pořízení pro primární druhou třídu, bude nejspíš i její cena v jiné dimenzi než stejná karta pro třídu první.{qrcodegenerator}http://magazin.magzine.cz/index.php/magaziny/doprava/1756-ceske-drahy-od-prosince-zdrazi-jizdne-celkove-o-dve-procenta{/qrcodegenerator}

Jiné ceny doznají i celodenní a víkendové jízdenky, dříve známé jako SONE+. Pro cestování vlaky Českých drah, bude celostátní jízdenka stát 650 korun místo současných 600 korun. Dopravce nabízí tento typ jízdenek i pro regionální cestování. Takové jízdenky pak zdraží o 25 korun. Celodenní jízdenky zůstanou beze změn.

Přeprava jízdních kol a psů bude nově hodnocena dle projetých kilometrů. V současné době se tarif jízdenky váže pouze na konkrétní vlak. Od prosince tak bude cena psů a kol odvozena od skutečně projetých kilometrů bez ohledu na přestupy. Nové ceny budou v maximální výši 50/70 korun.

{snippet 101}

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments