Z cesty do Berlína nikdo neodolal vůni, která se line z Frankova stánku, kousek od východního nádraží. (Foto: Magzine.cz)

Už skoro sedmdesát let existuje v Německu dost slavný pokrm, který vznikl v Berlíně, a to z dlouhé chvíle, poválečné bídy, z proviantu britských a amerických vojáků a samozřejmě z německého buřtu. Tato gastronomicky odvážná kreace se stala natolik populární a žádanou, že se o ní dokonce zpívají písně, které zlidověly. Má dokonce už i své muzeum, kam se na ni chodí v Berlíně dívat desetitisíce návštěvníků ročně.

V Berlíně je přibližně dva tisíce stánků s rychlým občerstvením. Nejméně ve sto sedmdesáti z nich si můžete poručit currywurst, líčí Bianca Wohlfrommová z Currywurstového muzea, které existuje od roku 2009. „Kolem vzniku currywurstu panuje řada legend. Pro nás v Berlíně je ale jasné, že vznikl tady. Legenda říká, že currywurst vytvořil jako první Herta Heuwerová, a to 4. září 1949,“ tvrdí Bianca.

Herta Heuwerová měla v Charlottenburgu, což je městská čtvrť v západním Berlíně, malý stánek s občerstvením, kde prodávala opečené buřty. „Později vyprávěla, že právě v tento den bylo docela deštivo a že toho neměla moc na práci. A tak experimentovala s různými přísadami, které se jí podařilo sehnat,“ popsala Wohlfrommová.

Z cesty do Berlína nikdo neodolal vůni, která se line z Frankova stánku, kousek od východního nádraží. (Foto: Magzine.cz)

Suroviny? Jedině z černého trhu

Jenže čtyři roky po válce toho v Berlíně moc nebylo. „Okupační velmoci měly na město vliv a vnesly do něj také řadu stravovacích návyků. Od britských vojáků získala Herta Heuwerová kari koření. Kučup nebo rajčatový protlak zase měli američtí vojáci. K mání to bylo na černém trhu,“ vysvětlila Wohlfrommová.

To všechno měla Herta Heuwerová u sebe na stánku, onoho 4. září 1949. A začala míchat. „Vytvořila omáčku z přibližně deseti až patnácti ingrediencí. Recept si hlídala jako svoje velké tajemství. Nikomu ho neprozradila,“ řekla Bianca Wohlfrommová.

Každopádně omáčkou, kterou stvořila, polila opečný buřt a navrch ho posypala kari kořením. A jak už to bývá u spontanních vynálezů: vůbec netušila, co právě stvořila – něco, co bude součastí nejen berlínské, ale i německé duše.

Duše Německa tepe za recept na omáčku

„Ocet, olej, cukr, sůl, pepř, rajčatový protlak, kari a další různá koření.“ Omáček ke kariwurstu je dnes hodně, vyhlášené stánky si zakládají na té své: „Někdo používá při výrobě omáčky i ovoce a ovocné šťávy. Nebo dokonce i coca-colu.“

„Existuje několik písní o currywurstu. Ta nejznámější je od německé hvězdy Herberta Grönemeyera z 80. let.“ Podle písně je to prý currywurst, který dokáže ve městě dobře zasytit. Zvlášť když si k němu člověk poručí hranolky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here