PRAHA / BRNO

První cestující se ve čtvrtek odpoledne poprvé svezli novým elektrickým vlakem InterPanter na trase R 19 z Brna do Prahy. Z brněnského hlavního nádraží nový vlak vyjel v 15:22.

„Na tuto vnitrostátní linku budou soupravy nasazovány až od jara, novou jednotku jsme ale mimořádně představili cestujícím jako ochutnávku,“ vysvětlila mluvčí drah Kateřina Šubová. Dodala, že vlak InterPanter bude postupně nahrazovat padesát koženkových vozů na pravidelných rychlících této linky.

Vlaky InterPanter mohou jet rychlostí až 160 kilometrů za hodinu a nabídnou lidem komfortní cestování. „Odstraní bariéry pro cestování hendikepovaných, maminek s kočárky nebo cyklistů s koly. Jsou vybavené klimatizací a wi-fi připojením,“ uvedl Michal Štěpán odpovědný za osobní dopravu Českých drah.

InterPanter bude jezdit od prosince také na lince R 13 mezi Brnem a Olomoucí. Nový vlak získal svůj název InterPanter ze soutěže, kterou organizovaly České dráhy spolu se Škodou Transportation. Dorazilo celkem 5097 originálních návrhů. České dráhy za dvanáct souprav tuzemskému výrobci Škoda Transportation zaplatí 2,7 miliardy korun.

{gallery}2518{/gallery}

{snippet 100}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments