PŘÍBĚH BEZ KONCE | Na ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka se valí jedna pohroma za druhou. S alarmující informací přišel portál iDNES.cz kde doslova uvádí, že Žák ve velkém zneužíval státem hrazené služební cesty pro své osobní účely, dále si nechal proplácet i věci které vyloženě v tehdejší době nesouvisely s jeho „odbornou“ činnosti pro Ministerstvo dopravy a úřad Drážní inspekce.

Připomeňme si, z Drážní inspekce jej pro neodbornost v roce 2008 nechal vyhodit šéf drah Petr Žaluda. Později Rusnokem dosazený Zdeněk Žák z předchozí frustrace top manažera národní dopravce nechává odvolat dozorčí radou a představenstvem podniku, kam dosazoval své kamarády a kamarády kamarádů.

Novodobý Ferda Mravenec

iDNES dále uvádí, že Žák nebyl tehdy kritizován za odbornou činnost kterou vykazoval pro rezort jen Petrem Žaludou, ale i samotným Ministerstvem dopravy (dále MD). Za odborníka tak skutečně být považován vůbec nemohl. Drážní inspekce byla pod jeho vedením doslova paralyzována, když nevykonával činnost kvalifikovaně a profesionálně jak skutečně ze své funkce měl. Dle serveru iDNES.cz se dále uvádí, že Žák zneužíval i peníze které mu vysloveně nenáležely. Nechal si proplácet služební cesty, nakupoval pro svojí osobní potřebu věci které nesouvisí s jeho tehdejším výkonem pracovního zařazení.

Zneužil státní peníze i pro čtvrtletní pobyt v Londýně, kde nevykonával pro MD žádné studijní nebo expertní poznatky. Nedomluví se ani anglicky, experty které jednotlivá ministerstva posílají na stáže a školení do cizích zemí, musí vykazovat odbornou znalost tamního jazyka na vysokém stupni komunikativnosti. Jako tehdejší šéf Drážní inspekce toto Zdeněk Žák nesplnil, i tak si ale od státu celou proceduru jeho „výletů“ nechal proplácet.

Zdeněk Žák šidil kde mohl – boj za občana a jeho daně je v tomto směru už jen komedie

Vzpomenout můžeme na řadu Žákova prohlášení v médiích v létě, ale i před termínem podzimních voleb na podzim. Člověk s tak pokřiveným morálním charakterem měl vykonávat ministra dopravy? Petr Žaluda byl kritizován za mnohé, každopádně proti odbornosti, profesionalitě a plánování – mu v tomto tristním porovnání nesahá pan Žák ani po kotníky.

Šidit se dalo kde to jen šlo. Žák vykazoval dle portálu iDNES.cz řadu zajímavých a zcela rozporuplných položek na proplacení. Diety, ubytování nad rámec potřeb, věci pro své zájmy, alkohol, lázně, a řadu dalších vedlejších nákladů.. to vše stát hradil bez jakékoliv zpětné vazby na kontrolu. Vše tak Žákovi procházelo až do doby jeho „vykopnutí“ Petrem Žaludou v roce 2008.

{snippet 100}

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments