PROBLEMATIKA S D3 | Na výstavbu dálnice D3 jsou peníze, ale komplikuje ji výkup pozemků. Po třídenní návštěvě Jihočeského kraje to prohlásil prezident Miloš Zeman. Podle něj by na výkup měly být zavedena přísnější pravidla. Inspirací by se prý mohl stát německý model.

{snippet 200}„Dálnice D3 je projektově připravena a také finančně zabezpečena, ve státním fondu dopravní infrastruktury je na letošek vyčleněno dohromady 70 miliard korun,“ uvedl Zeman.

Výkup pozemků pod dálnicí a v blízkosti této komunikace jsou tak prý jedinou překážkou v rychlejší výstavbě. Zeman v tomto směru doporučuje inspiraci podobným systémem, který platí v Německu. „Když se stavělo v Ingolstadtu, tak jako liniová stavba platil příslušný německý zákon a pozemky nebyly vyvlastněny, ale vykoupeny za tržní cenu,“ řekl prezident.

Dodal, že v takovém případě by nedocházelo k vydírání státu ze strany majitelů pozemků v blízkosti plánované trasy dálnice. „Vzpomeňme si například na paní Havránkovou u D11,“ uvedl případ, kdy statkářka několik let svými požadavky blokovala vybudování dálnice u Hradce Králové.

Stavba dálnice D3 představuje dlouhodobý problém. První úsek byl otevřený před 20 lety. Komunikace má v budoucnosti spojovat Prahu s rakouskými hranicemi a měřit přibližně 180 kilometrů. Zatímco rakouská strana je připravena na napojení této dálnice, D3 v České republice vede jen mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí v celkové délce 42 kilometrů. {qrcodegenerator}http://magazin.magzine.cz/index.php/zpravy/dalnice-a-myto/1939-pomale-vykupovani-pozemku-komplikuje-dostavbu-d3-majitelum-se-nelibi-nizka-cena{/qrcodegenerator}

Další úseky v Jihočeském kraji se staví, ve středních Čechách však budování dálnice komplikují nejasnosti. Kraj tam chce podat Nejvyššímu soudu kasační stížnost proti rozhodnutí krajského soudu, který zrušil návrh středočeského úseku dálnice.

ČTK | ČESKÁ TELEVIZE | FIRENET.CZ

{snippet 101}

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments