FRANKFURT – Letošní super-stávkový rok pilotů a pozemního personálu u společnosti Lufthansa má konkrétní účet za zrušené lety do celého Světa. Ačkoliv současná částka nebude ještě konečná, přesáhla již 220 milionů EUR (5,9 miliardy korun).

Celkem osm velkých stávek ochromilo leteckou dopravy v celém Německu, a to především letadel Lufthansy, ve dvou případech pak i pozemního personálu, což se dotklo i dalších leteckých společností, které v Německu své lety končí, případně zde i startují. V případě stávky pozemního personálu, došlo i ke stovkám omezení v řídícím letovém centru.

Vnitrostátní letecké spoje zažívají odliv cestujících – do autobusů

Na pověsti Lufthansy, která dlouhodobě na požadavky odborů odmítá přistoupit, doplácí především cestující, ale o to více i renomé této letecké společnosti. Podobně jako u Lufthansy, vyhlásilo několik stávek v letošním roce i odborová železniční organizace GDL, sdružující pracovníky a strojvedoucí u Deutsche Bahn. DB zatím ztráty za všechny stávky nevyčíslila.

Německo navíc v současné době zažívá značnou problematiku v boji s autobusovými dopravci. Na vnitrostátních letech tak může Lufthansa se svojí leteckou společností Germanwings tratit i více, cestující na vnitrostátních leteckých spojích začnou upřednostňovat dopravu autobusovou, s čímž nyní bojuje i Deutsche Bahn. Stejně jako Lufthansa, tak i Deutsche Bahn na požadavky odborů odmítají přistoupit, z mnoha bodů jsou zásadní – rok odchodu do důchodu ze současných 55 let na 59, a celou řadu dalších sociálních výhod.

{snippet 100}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments