Firma Roco začala uplatňovat nové interaktivní ovládání svých modelů díky centrále Z21, kterou mimochodem uvedla na trh letos v létě. Díky centrále Z21 můžete ovládat plnohodnotné funkce díky dekodéru jízdy a ozvučení. V současné době jsou k dispozici aktualizace pro zařízení iPad, iPhone a Android.

V interaktivním okně lze otevřít náhled do kabiny strojvedoucího parní lokomotivy. Ihned máte k dispozici řadu funkčních a zcela plnohodnotně ozvučených úkonů, které lze dotykem ovládat – model lokomotivy ihned reaguje zvukem, případně i během jízdy na trati.

Program ovládání všech prvků je koncipován přesně tak, jako by uživatel ovládal plnohodnotnou parní lokomotivu. Tento režim lze vypnout, případně nechat aktivní pro další jízdy. Pokud necháte zapnutou funkci plného provozu, nesmíte zapomínat na stav vody, tlak páry v kotli, uhlí, rychlost a řadu dalších provozně technických faktorů pro provoz parní lokomotivy.

Roco chtělo uvedením centrály Z21 zacílit na mladší generaci modelářů, to se mu v současné době příliš nedaří a centrálu si pořizují modeláři spíše ze zvědavosti. Zcela automatizovaný provoz kolejiště vítaný také moc není, stále platí pravidlo: že osahat si veškerý provoz od jízdy modelů, po stavění vlakových cest, je zajímavější než kolejiště řízené počítačem.

V případě ovládání modelů ze stanoviště strojvedoucího za pomocí centrály Z21, chce firma Roco v budoucnu praktikovat na další řadě úspěšných modelů. Zda se jí tento krok skutečně podaří, je stále ještě brzy k nějakému i částečnému bilancování. Z21 je na trhu poměrně krátkou dobu, až po roce se pozná, zda to byl skutečně krok správným směrem.

V současné době nabízí Roco s takto upravenými vizuálními funkcemi, jen model parní lokomotivy BR52, což je stejná řada, ze které vychzí konstrukčně Česká lokomotiva 556 „Štokr“. Je zřejmé, že firma se bude chtít zaměřit více na takto upravené modely parních lokomotiv, které jsou ostatně u této značky – stejně i u sesterské firmy Fleischmann, nejrozšířenější…

{snippet 100}

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments