Nákladní dopravce AWT, ve které má i podíl miliardář Zdeněk Bakala, zakoupila celkem tři nové lokomotivy typové řady ES64U4 (Eurosprinter) známé také pod označením Taurus. Siemens tyto lokomotivy dodá dopravci na konci tohoto roku. Ačkoliv se model této lokomotivy nevyrábí, Siemens ve svých skladech měl stále potřebné množství jednotlivých součástí, ze kterých byl ochoten tento počet ES64U4 vyrobit.

ES64U4 EUROSPRINTER S VLAKEM ČESKÝCH DRAH

Hodnotu transakce obě strany nezvěřejňují. Jelikož je ale známa hrubá cena jedné lokomotivy této typové řady, kontrakt může být v hodnotě ve stovkách tisíců EUR. AWT elektrické lokomotivy jednoznačně potřebuje. Nedávno dopravce vyhrál soutěž na přepravy uhlí z Mostu do elektrárny Chvaletice. ČD Cargo tak muselo tyto výkony opustit. AWT zde ale tyto vlaku provozuje v celé relaci pod dráty, což značně prodražuje jejich provoz. Motorové lokomotivy jedoucí z výchozí do cílové stanice po elektrifikované trati platí za dopravní cestu více peněz.

Pro AWT je nákup těchto lokomotiv přelomový. Dopravce je obdrží ve stavu operability mimo Česka i pro Slovensko, Maďarsko, Rakousko a Německo. Jsou vybaveny národními vlakovými zabezpečovači LZB/PZB a MIREL a mají také příslušná schválení pro jmenované země. Firma tak může ihned pod dodání tyto lokomotivy nasadit do ostrého provozu.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments