Tuzemský dopravce Leo Express koupil dopravní společnost TigerExpress zaměřenou na autobusovou a minibusovou přepravu. Společnost patřící podnikateli Leoši Novotnému tím rozšířila síť o šest nových linek do polské Vratislavy, Krakova a Katovic a rovněž do Vídně a Košic. Dopravce usiloval také o trasu z Prahy do Českých Budějovic, na které ale nemá technicky vhodné vlaky.

Tiger Express má již na trhu vlastní zavedenou klientelu zejména v Polsku,“ uvedl ředitel Leo Expressu Petr Koehler. Společnost, kterou založil současný mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj, nyní provozuje osmnáct minibusů a denně vypraví na 40 spojů. Tiger nicméně zapadá do koncepce i plánů rozvoje firmy Leo Express, který nicméně stále balancuje na hranici červených i černých čísel, rozhodně převzetí celého dopravce nemusí být špatným krokem.

Hodnotu transakce obě společnosti komentovat nechtěly. Bývalý majitel Tiger Expressu Peter Jančovič nicméně získal menšinový podíl v Leo Expressu a bude se rovněž podílet na dalším provozu společnosti. Podle Köhlera bude mít na starosti rozvoj obchodu v Polsku a na Slovensku. Redakce oslovila firmu z oboru, která se nákupem a prodejem firem jakéhokoliv oboru zabývá, a podle vyjádření které má redakce k dispozici, nákup takové firmy nemohl dosáhnout hodnoty 20 milionů korun.

Soukromý Leo Express loni snížil ztrátu na 67 milionů korun ze 135 milionů v roce 2014. Tržby společnosti, která provozuje kromě železničního spojení mezi Prahou a Košicemi několik autobusových linek, vzrostly o 80 milionů korun na zhruba 260 milionů korun. Majitelem firmy a předsedou představenstva je podnikatel Leoš Novotný.

Před akvizicí TigerExpressu provozoval Leo Express ve spolupráci s partnerskými dopravci šest autobusových spojení. Konkrétně jde o spoje Praha – Český Krumlov, Bohumín – Krakov, Přerov – Zlín, Košice – Mukačevo, Bohumín – Varšava, Lvov – Vídeň. Kromě toho společnost provozuje železniční spojení Praha – Prešov – Košice a Praha – Staré Město u Uherského Hradiště.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments