Novým majitelem nízkonákladových rakouských aerolinek Niki se stane britská letecká skupina International Airlines Group. Vlastník leteckých společností British Airways, Iberia a Vueling v pátek podle agentury Reuters uvedl, že za zkrachovalou firmu zaplatí 20 milionů eur (zhruba 511 milionů Kč) a poskytne jí dodatečnou likviditu až 16,5 milionu eur.

Dalšími uchazeči o převzetí aerolinek byli jejich zakladatel a bývalý automobilový závodník Niki Lauda a cestovní kanceláře TUI a Thomas Cook.

Na převzetí aerolinek Niki se již v říjnu dohodla největší německá letecká společnost Lufthansa. Byla ale nucená dohodu zrušit kvůli negativnímu postoji Evropské komise. Aerolinky Niki následně požádaly soud o zahájení konkurzního řízení.

Niki provozuje především dovolenkové lety do destinací jako jsou Kanárské ostrovy, severní Afrika a Turecko. V Německu a Rakousku zaměstnává zhruba 1000 lidí. Posledním majitelem firmy byla druhá největší německá letecká společnost Air Berlin. Ta letos v srpnu vyhlásila platební neschopnost.

O firmu měl zájem i Niki Lauda

Bývalý automobilový závodník Niki Lauda podal nabídku na převzetí insolventních rakouských aerolinek Niki, které kdysi založil a které jsou nyní součástí zkrachovalé německé společnosti Air Berlin. Ve čtvrtek to oznámila Laudova mluvčí. Odmítla však sdělit hodnotu nabídky.

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair ve čtvrtek naopak uvedla, že se rozhodla nabídku na Niki nepodat. Zájem neprojeví ani konsorcium firem Zeitfracht a Nayak, napsala agentura Reuters.

Na převzetí aerolinek Niki se již v říjnu dohodla největší německá letecká společnost Lufthansa. Minulý týden však plánované převzetí zrušila kvůli negativnímu postoji Evropské komise. Aerolinky Niki následně požádaly soud o zahájení konkurzního řízení.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments