GLOBÁLNÍ PRODEJ | Celosvětový pokles prodeje klasických stolních počítačů zažívá recesi. Propad prodejů klasických PC sestav dlouhodobě drtí především tablety. Prodeje padají již druhým rokem, ovšem rok 2013 je v tomto oboru největší za posledních pět let. Prvenství v globálním měřítku zažívá především Lenovo.

Ačkoliv výrobce zaznamenal také pokles prodeje o klasické PC sestavy, do černých čísel se firma dostává hlavně díky velkému zájmu o tablety. Výsledky nedávno zveřejnila agentura Gartner. Světové dodávky stolních počítačů a notebooků do prodejních sítí klesl meziročně o 8,6 procent na 80,3 milionů kusů. Nejhorší propad pak zaznamenala Evropa, kde trh tohoto segmentu klesl o 13,7 procent. Prodeje v Asii a Tichomoří se snižují o 11,2 procent. Americký trh posílil sice o 3,5 procenta, ale jen díky popularitě zařízení s nejnovějšími procesory od společnosti Intel.

Osobní počítače čelí ostré konkurenci ze strany tebletů. Společnost Gartner už dříve uvedla, že tablety se v nejbližších letech stanou nejdůležitějším zařízením a postupně vytlačí z trhu osobní počítače pro běžnou potřebu. Konkurenční firma IDC dokonce minulý měsíc předpověděla, že již ke konci tohoto roku se ve světě prodá více tabletů než osobních počítačů.

Přesuny zákazníků od PC k tabletům pro běžné použití nadále snižují základnu instalovaných osobních počítačů ve vyspělých a rozvíjejících se ekonomikách. Zprávu zveřejnila na svém blogu analytička Mikako Kitagawaová. Laciné tablety se software Android od Google jsou na mladých trzích často prvním zařízením, které uživatelé začínají používat. Ve vyspělých ekonomikách pak stále důležitějším doplňkovým artiklem začínají být právě tablety, dodala.

Firma Lenovo, která v dodávkách v druhém čtvrtletí předstihla i amerického rival Hewlett-Packard, si první příčku posilnila i díky celkovému růstu prodeje o 2,8 procent, globálně pak na trhu o 17,6 procenta. Pomohl k tomu silný odbyt v Americe a Evropě.{qrcodegenerator}http://magazin.magzine.cz/index.php/specialy/ekonomika/1782-prodej-pocitacu-stale-klesa-velkou-konkurenci-jim-tvori-tablety{/qrcodegenerator}

Hewlett-Packard, který pod vedením Meg Whitmanové prochází restrukturalizací, zaznamenal nárůst prodeje o pouhé 1,5 procenta, globálně na trhu měl podíl dříve i 17,1 procent. Byl to první nárůst dodávek od této firmy ještě v minulém roce. Whitmanová tuto středu uvedla, že v tomto roce ještě očekává stabilizaci ve firemních tržbách v Americe a centrální Evropě.

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments