MUŽŮM VSTUP ZAKÁZÁN | Cestování vlakem nejsou jen jeho první a druhá třída. Již dva roky nabízejí České dráhy pro své zákazníky i speciální oddíly určené jen pro ženy. Dopravce si tak od zavedení této služby (rok 2012) sliboval větší zájem žen o cestování vlakem. Doprava po železnici mnohdy u řady lidí budí dojem jistého nebezpečí, převážně pak v dálkových nočních spojích.

Dopravce tak jen doplnil chybějící službu, ta je velice oblíbená ve Francii a v Itálii. Oddělení určená převážně pro ženy, nabízí v současné době již druhým rokem České dráhy. Kromě snahy poskytnout pasažérkám pocit bezpečí, je to z naší strany především asistence. Například když mají dámy zavazadla, uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Nebo když cestují na trase poprvé, tak aby v případě potřeby pomoci či snahy získat informaci nebyly odkázány na neznámé, cizí lidi. Není to jen o bezpečnosti, ale také o podobném servisu, protože přece jen některé dámy mohou být křehké květinky – v dobrém slova smyslu pochopitelně, takže v každé slušné společnosti by se s nimi mělo zacházet způsobem na úrovni.

Za dva roky si nové služby tzv. „dámských oddílů“ oblíbilo stovky žen. Dopravce zatím rozšíření těchto oddílu neplánuje, ačkoliv je služba hojně využívána, zatím se ustálila pouze na dálkových spojích. Modelem pro České dráhy bylo hlavně Rakousko, zde tato služba vyhrazených částí ve vlacích funguje téměř dvacet let.{qrcodegenerator}http://magazin.magzine.cz/index.php/magaziny/141-cestovani/1903-dva-roky-od-zavedeni-oddilu-pro-zeny-ve-vlacich-ceskych-drah{/qrcodegenerator}

České dráhy mají svá „dámská kupé“ již ve vlacích kategorie EuroCity mířících do Německa, Rakouska a Maďarska. Nově jsou i na dálkových vlacích mířících na Slovensko. Dámské oddíly jsou také v některých Expresních vlacích vnitrostátního charakteru.

V každém vlaku označeným piktogramem oddílu pro ženy, najde své specifické místo pro cestování až šest osob. V každém vlaku je také vyhrazen téměř vždy stejný počet sedadel. Vyšší počty sedadel už mají jen tzv. tiché oddíly.

{snippet 100}

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments