PRAHA | Za první pololetí tohoto roku, vykazují České dráhy celkově 510 milionů korun v mínusu. Dle portálu E15 se jedná o 16 milionový rozdíl celé skupiny za rok 2012. Ačkoliv jsou České dráhy a dceřiná firma nákladního dopravce ČD Cargo stále v zisku, přes masivní investice v osobní a nákladní dopravě do modernizací vozů a lokomotiv, stahují národního dopravce do červených čísel.

Dobře si v prvním pololetí vede právě ČD Cargo. Ačkoliv dle portálu E15 vykázal nákladní dopravce 11 procentní pokles svých hlavních příjmů, firma ušetřila i na poradenských službách, propagaci aj. Dopravce se více zaměřil na kvalitnější a pro firmu výhodné pronájmy nákladních vozů, případně vozů ve vlastní režii. Firma tak za prvních šest měsíců letošního roku utržila v této položce 208 milionů korun, v minulém roce to bylo pouhých 46 milionů. Do výsledku se ovšem započetl i prodej zbytného majetku ve výši 85 milionů korun, jak dále uvádí portál E15.{qrcodegenerator}http://magazin.magzine.cz/index.php/magaziny/doprava/1710-modernizace-vozidel-ceskych-drah-stahla-dopravce-do-cervenych-cisel-celkove-na–510-milionu{/qrcodegenerator}

Se ztrátou 274 milionů se nyní potýká především osobní přeprava. Do negativních výsledků stahuje dopravce především vyšší odpisy díky modernizaci vozového parku, navýšení úrokové sazby, ale také nepříznivý dopad kurzového vývoje – bylo v prohlášení Českých drah. Nové vlaky přitahují i tisíce nových cestujících, ti vylepšují příjmy národního dopravce o 130 milionů korun za první pololetí roku 2013.

{snippet 101}

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments