INDEX ROCO ZA 27 | Intervence České národní banky (ČNB) zapříčinila i zdražování nákupů už tak zdražených modelů řady známých výrobců. Jedno přiznané a hlavně oficiální zdražení ještě před letošními prosincovými svátky zavedl výrobce Roco z Rakouska. Nákupy modelů tak mimo posílení koruny z 25 na 27 za 1 Euro, zvednou náklady při uskutečnění jednotlivého nákupu v mateřské zemi o 150 až 410 korun.

Roco je dominantním výrobcem celé škály modelů všech železničních správ Evropy, toho je si firma dobře vědoma. Poslední zdražení modelů se u této firmy uskutečnilo v letech 2008 a 2010. Stejně tak o několik jednotek procent podražila i firma Fleischmann, který patří do stejného portfolia jako Roco. Německo jako mateřská země železniční modelařiny, doznává v posledních 5 až 7 letech značné finanční obraty ve smyslu několikrát upravovaných cen pro prodejce a koncové zákazníky.

Skupině Roco a Fleischmann se daří, i díky zdražování své produkce

Ačkoliv Roco není v mnoha ohledech konkurenčně dostihnutelné, zdražováním své zákazníky neztrácí. Firma umí reagovat pružně na potřeby trhu, na který umí i dosti přesně zacílit s limitovanými edicemi modelů i pro sběratele. Tzv. „Index Roco“ v následujících několika týdnech dovede ke zdražení produkce i ostatní firmy z oboru.

Firmy Fleischmann i Roco jsou již v druhém po sobě jdoucím fiskálním roce v nadprůměrném zisku. Obrat celé skupiny za rok 2011 činil 47 milionů EUR, což je nepatrný pokles od roku 2010 (50,7 milionů EUR). Zisk i kvalita modelů se výrazně zlepšuje. Ovšem ještě v roce 2011 měla firma Roco problémy s materiálem ze kterého ve svých vstřikovacích lisech nechala modely vyrábět. Náprava vedla změnou dodavatele plastového granulátu.

Výrobci se tedy ekonomicky daří i s dvojitým zdražením svého portfolia v posledních pěti letech. Díky sporné intervenci ČNB tak budu zákazníci z České republiky mít modely dovážené z Německa a Rakouska o poznání dražší. Roco vyrábí v Maďarsku i na Slovensku, stejně jako mnoho dalších firem ze stejného oboru, což náklady na vývoj, výrobu, kompletaci a distribuce finálních modelů značně snižuje. Výrobce i nadále bojuje se slabým úspěchem svého „revolučního“ produkty centrály Z21. Očekávání doposud nepřineslo takové výsledky jaké si firma plánovala. O pohyblivé rampě SmartRAIL ani nemluvě.

Skok jednotné Euro měny z 25 na 27 korun tak neblaze pocítí už tak komplikovaně přežívající síť obchodníků a jejich zákazníků. U řady prodejců začne docházet i k omezování řady služeb a především sortimentu drženého na skladě. Téměř žádný prodejce dnes prakticky nenakupuje ve velkém nic na sklad, vše se objednává až dle objednávek od zákazníků, což zase prodlužuje termíny s dodáním na koncovou adresu.{qrcodegenerator}http://magazin.magzine.cz/index.php/hobby/firemni-informace/1816-euro-za-27-korun-prodrazi-se-nakupy-modelu-doma-i-v-zahranici{/qrcodegenerator}

Nešvar jménem „Předobjednávky“ začne být ještě více preferovaný

Řada prodejců již v minulosti reagovala citelným zdražením od výrobců i svazováním rukou zákazníků nuceným předobjednáváním modelů které nejsou skladem, případně u výrobce díky velkému zájmu i nedostupné. O této skutečnosti Vás portál Firenet.cz informoval již před nějakým časem článkem: Nebezpečné předobjednávky.., kde autor Michal Křížek doslova popisuje boj mezi prodejci, ale také klamavé a zavádějící praktiky s předobjednáváním modelů které jsou uměle „živené“ jako limitované, což se později ukázalo jako výborně propracovanou lží několika jednotlivců mezi prodejci u nás.

{snippet 101}

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments