Čeští železniční dopravci shánějí strojvedoucí. Kvůli nedostatku lidí na trhu práce firmy jim nabízejí základní mzdu až 50 000 korun měsíčně. Federace strojvůdců upozorňuje, že problémy s nedostatkem zaměstnanců se můžou dál zhoršovat.

Prezident federace Jaroslav Vondrovic na základě údajů od jednotlivých dopravců a Drážního úřadu odhaduje, že v Česku momentálně chybí přes 300 strojvedoucích. Z toho 180 postrádá národní dopravce České dráhy, který zaměstnává celkem 3500 strojvůdců.

„Kromě nich nám stejně jako všem ostatním chybí i jiní zaměstnanci technických profesí, třeba mechanici kolejových vozidel, elektromechanici, ale posunovači i vlakvedoucí,“ popsal Radiožurnálu mluvčí ČD Radek Joklík.

Soukromý dopravce RegioJet aktuálně podle mluvčího Aleše Ondrůje problémy se strojvedoucími nemá. Firma ale nabírá zaměstnance pro nově obsluhované linky. Podobně je na tom i společnost Leo Express.

„Jestli se něco radikálně nezmění, bude se ten problém zhoršovat a prohlubovat. V současné době pracuje na pozici strojvedoucích spousta kolegů, kteří jsou v důchodovém věku, kteří mají nárok na starobní důchod. Kdyby okamžitě odešli, byl by deficit strojvedoucích mnohem vyšší,“ vysvětlil Jaroslav Vondrovic a doplnil, že průměrný věk v této profesi se pohybuje okolo 50 let.

Situace je podle něj těžko řešitelná. Mezi příčiny řadí i náročné pracovní podmínky. Přestože uchazeče láká vidina dobrého nástupního platu, brzy je od zaměstnání odradí dlouhý výcvik či nepravidelná pracovní doba.

S nedostatkem strojvedoucích se potýkají i další evropské země, např. v sousedním Rakousku nebo Bavorsku došlo i k rušení jednotlivých spojů. To samé podle Vondrovice může nastat i u nás.

http://magzine.cz/strojvedouci-starne-rychleji-a-nove-prichozich-je-malo-varuje-drazni-urad/

Zájem o práci strojvedoucího se mírně zlepšila. Do ideálního stavu jich ale schází stovky

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments