POSILOVÁNÍ SPOJŮ | České dráhy se chystají na posilování vlaků jezdící mezi Brnem a Prahou. Ačkoliv se bude jednat jen o připojení jednoho až dvou vozů k vybraným spojům, navyšování počtu cestujících mezi oběma městy dopravce zaznamenává už dnes. Dopravce přímo nečiní s ohledem na začínající stavební práce dálnice D1, v minulosti byl v provozu i speciální vlak D1 Express. Ten v prosinci 2013 skončil.

NOVÉ VELKOPROSTOROVÉ ODDÍLY VOZŮ ČESKÝCH DRAH

Národní dopravce neuvažuje o znovuzavedení expresu D1. Ačkoliv si vlak své pravidelné cestující mezi oběma městy postupně získával, jeho vyjetí bylo ale zbytečně předčasné. S konceptem tohoto vlaku přišel tehdejší šéf drah Petr Žaluda. Více v článku: Vlaky kategorie D1 Express jsou nadčasové. Tehdejší šéf drah s nimi přišel o dost dříve než bylo nutné

Smysl vlaků D1 Express by měl nejspíš s odstupem času své opodstatnění. Dráhy tak případné navyšování spojů mezi Prahou a Brnem neplánují. Některé spoje ale doznají prodloužení souprav, tedy o jeden nebo dva vozy.

České dráhy naopak zkracují některé vlaky mezi Prahou a Ostravou. Uvolněné vozy tak budou využiti jinde. Mimo Brna, budou soupravy některých spojů nahrazeny novými či modernizovanými vozy. Konkrétně na spojích mezi Brnem a Ostravou, nebo Prahou a Chebem přes Plzeň.

Každou hodinu a 39 minutu

Dnes provozují České dráhy mezi oběma městy tzv. taktovou dopravu. Vlaky zde jezdí v intervalu jedné hodiny. Cestování mezi oběma městy je v současné časové ose 2 hodiny a 40 minut. Již dnes je v každé soupravě k dispozici minimálně 300 míst, z toho část specifických, tedy pro osoby se sníženou pohyblivostí, matky s dětmi ap.{qrcodegenerator}http://magazin.magzine.cz/index.php/magaziny/doprava/1997-vlaky-mezi-brnem-a-prahou-ceske-drahy-posili-hlavne-diky-modernizaci-dalnice-d1{/qrcodegenerator}

Od června by se na pravidelných spojích měla objevovat i první jednotka Viaggio Comfort Railjet. Těch České dráhy do prosince tohoto roku obdrží sedm. Dopravce začne v pravidelném intervalu provozovat tyto moderní vlaky na trase z Prahy do Vídně, některé spoje budou zajíždět až do Grazu (Štýrský Hradec).

ČESKÉ DRÁHY | FIRENET.CZ

{snippet 101}

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments