KONEC ROAMINGU | Evropská unie se snaží prosadit zrušení roamingových poplatků. Díky tomu by mělo výrazně zlevnit mezinárodní volání. Na začátku dubna Evropský parlament hlasoval o telekomunikačním balíčku. Mimo jiné obsahuje i návhrh zrušit v Evropské unii roamingové poplatky. Drtivá většina europoslanců zvedla ruku pro. „Toto hlasování je konkrétní přínos Evropské unie pro občany.

KONEC ROAMINGU SE BLÍŽÍ | FOTO: SHUTTERSTOCK.COM

Týká se samotné podstaty Evropské unie – odstraňování překážek s cílem usnadňovat život a snižovat náklady,“ řekla místopředsedkyně Evropské komise Neelie Kroesová. Pro spotřebitele to jistě je dobrá zpráva, volání ze zahraničí i do zahraničí by mělo výrazně zlevnit, a to dost možná už během roku 2015. Po dlouholetých diskuzích by se tedy mohla alespoň částečně naplnit vize bruselských úředníků, kteří se snaží v Evropské unii vytvořit jednotný telekomunikační trh.

Naopak velkým mobilním operátorům se záměr příliš nezamlouvá, klesnou jim totiž zisky. Podle odhadů některých analytiků zhruba o pět procent. Zároveň se také zvýší konkurence na trhu, při mezinárodním volání se dostanou ke slovu hráči, kteří zatím stáli mimo hru.

Zástupci mobilních společností taky varují, že pokud by k rušení roamingu opravdu došlo, znamenalo by to, že budou moci méně investovat do modernizace sítě a vývoje nových technologií. Objevují se také názory, že se operátoři pokusí zahojit na svých zákaznících, kterým prý zdraží „domácí“ volání. Zda se případné rušení roamingových poplatků může projevit jako kontraproduktivní ve vztahu operátor – klient, ukáže až čas.{qrcodegenerator}http://magazin.magzine.cz/index.php/zpravy/ekonomika/2008-roamingove-volani-muze-brzy-ve-statech-unie-skoncit-narikaji-jen-operatori{/qrocodegenerator}

Roamingové platby přitom tvoří nemalý podíl mobilních operátorů. V Německu, ale také ve Francii nebo v Itálii, jde celkově o více jak 18 procent všech příjmů ve své síti kde operátoři působí. Česko bylo donedávna jedna z mála zemí EU, která měla i nejdražší mobilní volání v rámci země, ale i jedno z nejdražších volání v rámci roamingového propojení. To již padlo. Operátoři v současné době nabízejí neomezené volání v mnoha balíčcích které jsou dnes v prodeji, a které operátoři čas od času inovují za lepší volání či datové služby.

FIRENET.CZ

{snippet 120}

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments